Den kommunale tilsynspolitik og - koncept 2025

Høringssvar vedrørende den kommunale tilsynspolitik og - koncept 2025

Københavns Ældreråd takker for høringen af 6. november 2024 vedrørende den kommunale tilsynspolitik og - koncept 2025 for Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Som vi også tidligere har bemærket, er vi i Ældrerådet generelt positive overfor kommunens tilsynskoncept, fordi vi ser tilsynet som et redskab, der giver nogle vigtige observationer, og dermed skaber en både høj og tværgående læringsværdi, som kan gavne ældre borgere i kommunens tilbud.

Tilsyn i første halvår af 2025

Af høringsbrevet fremgår det, hvorledes forvaltningen frem mod igangsættelsen af det nye ældretilsyn anbefaler de kommunale tilsyn at have fokus på de enheder, hvor der er størst risiko for kvalitetsproblemer. Helt præcist, at der udtages enheder, som ved det kommunale tilsyn i 2024 har fået vurderingen ’tilfredsstillende’ (3), ’mindre tilfredsstillende’ (4) eller ’ikke tilfredsstillende’ (5). Den prioritering finder vi i Ældrerådet meget fornuftig og bakker op om.

Ældrerådet ønsker, ligesom i vores høringssvar sidste år, at fremhæve, at vi i Ældrerådet også har opmærksomhed på tilsyn i forhold til området for selvudpegede hjælpere. Vi har gentagende sat fokus på det faglige niveau i rehabiliteringstilgangen til arbejdet hos de selvudpegede hjælpere, men i særdeleshed også formen på tilsynet for selvudpegede hjælpere. Vi mener i Rådet ikke, at et reelt tilsyn bør foregå med borger og hjælper til stede samtidigt – af hensyn til både borger og medarbejder.

Det tværkommunale ældretilsyn

Ældrerådet ser med stor bekymring på den – tilsyneladende - markante nedskalering af tilsyn som følge af den nye ældrelov. Vi kan med stor betænkelighed, ud fra det foreliggende materiale konstaterer, at ældrerådene ikke er medtænkt som høringspart i den kommende tilsynsramme. Det undrer Rådet - ikke mindst da det af ældreloven fremgår, at Ældrerådene skal høres i alle spørgsmål, der vedrører ældreområder.
Uanset de muligheder, som en form for whistleblower-ordning vil skabe, er vi som Råd, meget bekymrede for de blinde vinkler, der kan opstå for den enkelte borger i forhold til f.eks. hygiejne i forbindelse med personlig pleje.

Ikke alene bliver der langt færre, men også udelukkende varslede tilsyn. Det kalder i vores optik på en ny kommunal tilgang, hvor vi har brug for en anden ’model’, som kan være med til at sikre, at forvaltning, såvel som politikere og Ældreråd får indsigt i og viden om, hvilke udfordringer og behov, der gør sig gældende blandt byens ældre ude på de enkelte enheder.

Ældrerådet har oplevet, at tilsyn har et meget lærende og udviklende sigte, og dermed også højnet kvaliteten af plejen og skabt viden på tværs af enheder, herunder forebyggende tiltag.

Det er derfor Ældrerådet håb, at vi i samarbejde med forvaltningen kan finde en ny kommunal tilgang, der sikrer behovet for kvalitet og gennemsigtighed for byens ældre borgere. Vi ønsker et samspil, hvor vi som Ældreråd kan påtage os netop den råds- og høringsfunktion, der er os tillagt.

Vi vil i Ældrerådet følge udviklingen på tilsynsområdet tæt, og vi står naturligvis til rådighed for drøftelse af høringssvaret og den videre udvikling af tilsynsområdet.

Med venlig hilsen
Kirsten Nissen Formand, Ældrerådet
Margit Schrøder Formand, Ældrerådets Sundheds- og Omsorgsudvalg
Hanne Simonsen Formand, Ældrerådets Sundheds- og Omsorgsudvalg