Fremtidig kapacitet for hhv. aktivitetscentre og demensboliger
Københavns Ældreråd takker for modtagelsen af høringen den 20. september 2024 angående Sundheds- og Omsorgsforvaltningens fremtidige kapacitet for henholdsvis aktivitetscentre og demensboliger.
Ældrerådet har følgende bemærkninger til høringen angående de to indstillinger:
Indstilling vedrørende fremtidig kapacitet for aktivitetscentre i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Ældrerådet anser det som rettidig omhu, at der med den betydelige udbygning af byens plejehjemspladser følger en udvidelse af antallet af pladser i aktivitetscentrene. Det er positivt, at forvaltningen imødekommer behovet blandt den voksende gruppe af ældre borgere i København. Med demografiudviklingen på demensområdet er Ældrerådet dog i tvivl om, hvorvidt 10 aktivitetspladser er nok til personer med demens i den tidlige fase.
Rådet ser det som positivt, at der planlægges en langsigtet strategi for kapacitetsudvidelsen og håber, at der vil opstå en synergieffekt og et tættere samarbejde med byens plejehjem. Det er vigtigt at skabe et fællesskab, hvor tilbuddene gensidigt inspirerer hinanden, så der ikke blot er tale om to geografisk nærtliggende tilbud, der opererer isoleret fra hinanden. Ældrerådet har bemærket, at det på nogle plejehjem kan være en udfordring at understøtte træning. Derfor opfordrer Rådet til, at faglige medarbejdere, som eksempelvis fysioterapeuter, kan arbejde på tværs af både aktivitetscentre og plejehjem.
Rådet ser en stor værdi i at skabe en højere grad af oplevet sammenhæng mellem aktivitetscentre og plejehjem, hvor brugere af aktivitetscentrene naturligt opnår kendskab til plejehjemmene. Dette kan skabe tryghed, når samme ældre borgere senere får behov for at flytte til et plejehjem, og derved skabe tryghed i en svær overgangstid. I forlængelse deraf ønsker Ældrerådet at gøre opmærksom på, at ældre borgere bør have mulighed for at blive i deres aktivitetstilbud i mere end blot seks måneder, efter at de flytter på plejehjem. Især hvis de er glade for tilbuddet og har ønske om at fortsætte som en del af en tryg, aktivt og social hverdag. Dette kan gøres med en visitering, der tager udgangspunkt i den enkelte borger.
Ældrerådet ser yderligere en positiv effekt af samlokation i form af et større flow af mennesker ind i aktivitetscentrene, hvilket kan skabe en livligere atmosfære på plejehjemmene. Rådet understreger vigtigheden af at sikre, at brugere og beboere har mulighed for at mødes og interagere. Dette kan ske på mange måder, eksempelvis ved at fjerne bureaukratiske barrierer, som administrative forskelle i betaling for måltider på tilknyttede caféer eller lignende.
Plejehjemmene i Københavns Kommune er allerede udstyret med moderne produktionskøkkener, og i takt med opførelsen af nye plejehjem bliver disse faciliteter endnu bedre. Disse køkkener udgør en oplagt mulighed for at skabe sociale aktiviteter og styrke fællesskabet på tværs. På samme måde ønsker Rådet at man samtænker frivillige på tværs af plejehjem og aktivitetscentre.
Ældrerådet er desuden meget tilfreds med, at Christianshavn endelig får et aktivitetscenter. Rådet finder det dog uklart, om der planlægges et aktivitetscenter i forbindelse med Sølund Plejehjemmet. På grund af Sølunds størrelse ville det være oplagt, og Ældrerådet bakker derfor op om denne mulighed.
Indstilling vedrørende fremtidig kapacitet for demensboliger i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Ældrerådet byder planen om opnormering af demenspladser velkommen, især med tanke på både nuværende og fremtidige behov. Rådet støtter modellen med en demenslandsby og udbygningen af de eksisterende tilbud i De Gamles By. Der er et stort potentiale i at samle faglighed og ekspertise til gavn for både borgere med demens og medarbejdernes udviklingsmuligheder. Rådet mener desuden, at de grønne omgivelser og den lavere trafik i De Gamles By er mere fordelagtige end Østerbro-alternativet.
Rådet opfordrer dog til, at der lægges særlig vægt på at undgå, at De Gamles By udvikler sig til en lukket enklave, og at potentielle omplaceringer af borgere med demens minimeres, da dette kan skabe usikkerhed for de berørte borgere.
Afslutningsvis takker Ældrerådet for at være blevet inddraget tidligt i processen. Rådet står til rådighed for yderligere drøftelser af høringssvaret og ser frem til at følge det videre arbejde med udvidelsen af kapaciteten for både aktivitetscentre og demensboliger.
Med venlig hilsen
Kirsten Nissen, formand for Ældrerådet
Hanne Simonsen, formand for Ældrerådets Sundheds- og Omsorgsudvalg