Ældre har ikke en chance - tag den!
1. oktober markeres FN’s Internationale Ældredag, og temaet er i år ’vejen mod større lighed uanset alder’. I Københavns Ældreråd bruger vi anledningen til at rette fokus på, hvordan en ændring af den måde, vi opfatter og ser ældre på, også kan være en af vejene til større lighed, skriver formand for Københavns Ældreråd, Kirsten Nissen.
Ældrebyrde, ældretsunami og store flokke af 80-årige, der inden for en kort årrække vælter de kommunale budgetter. Det er næsten altid forbundet med stor bekymring og rigtig mange økonomiske udfordringer, når vi taler om ældre.
Selv tager jeg en dyb indånding, når jeg hører om de mange flere 80-årige, for jeg tilhører nemlig den store efterkrigstidsgeneration, der om få år, kan jeg forstå, kommer til at koste rigtig mange penge.
Der skabes fortællinger, hvor ældre opgøres i økonomiske beregninger. Ældre mister værdi som mennesker og ses alene i forhold til, hvor mange penge vi koster samfundet.
Ældre har med andre ord ikke en chance, og derfor er vi nødt til at tage den, som det lød tilbage i 1980’erne. Det er der heldigvis også rigtig mange ældre, der gør. For mange ældre er frivillige i organisationer og foreninger og passer børnebørnene, så dagen kan hænge sammen for vores voksne børn.
Og rigtig mange ældre er med til at sikre overlevering af historier og værdier til de næste generationer og meget, meget andet.
Ord kan ændre virkeligheden, som man siger, og det betyder også, at vi med den måde, vi ser og taler om ældre på, kan være med til at ændre vores opfattelse og forståelse.
Det er en fælles opgave. Ikke kun for medierne, men også for alle os andre, når vi sidder rundt om spisebordet derhjemme.
For vi har alle et valg i forhold til at se det hele menneske og ikke kun alder. På den måde kan vi alle være med til at skabe vej til større lighed uanset alder.
Debatindlægget blev bragt på www.minby.dk den 1. oktober 2019 i anledning af FN's Internationale Ældredag.