Høringssvar til Beskæftig. - og Integrationsforvaltningens budget 2026

Københavns Ældreråd takker for høringen vedrørende budgetbidraget for 2026 på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens område.

Ældrerådet har ingen kommentarer til investerings- og effektiviseringsforslagene i budgetmaterialet, men ønsker at fremsætte følgende i henhold til de bevillingsudløb der vedrører borgere i kanten af arbejdsmarkedet:

Fokuseret indsats for udsatte kontanthjælpsmodtagere – Nr. 4

Ældrerådet bakker op om forvaltningens faglige vurdering. Det er af stor betydning, at vi fortsat har en kvalificeret, fokuseret indsats overfor udsatte kontanthjælpsmodtagere og det kræver et sagsantal på maksimalt 35 pr fuldtidsmedarbejder. Sagsbehandlernes brobyggende og helhedsorienteret tilgang kræver tid og ressourcer for at skabe fremdrift. Rådet opfordrer derfor til at bevillingerne, herunder videreførelse af fokuseret indsats for udsatte borgere over 30 år fortsættes.

Lavere sagsstammer for sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb – Nr. 7

Ældrerådet er bekymrede for den sagsbehandling sårbare borgere modtager, når vi ser stigninger i medarbejdernes sagsstammer. Vi mener i Rådet det er vigtigt at fastholde den generelle nedsættelse af sagsstammer, der giver mulighed for bedre service til de berørte målgrupper. Når det gælder borgere med uafklarede problemstillinger, stress, angst eller depression, varige og betydelige funktionsnedsættelser mv., ser Rådet en stor værdi i at prioritere midler, der kan sikre den bedst mulige understøttelse og dermed videreførelse af lavere sagsstammer – ikke mindst jf. socialrådgiverforeningens anbefalinger.

Byens udsatte ledige hjælpes videre i livet (IPS) – Nr. 20

Ældrerådet vil også her understrege vigtigheden af at videreføre en bevilling, der hjælper en meget udsat en del af byens borgere. I særdeleshed når man ved, at indsatsen har en god effekt i forhold til den udsatte målgruppe af ledige borgere på +30 år, med svære psykiske lidelser.

Den kommende beskæftigelsesreform

Ældrerådet ønsker afslutningsvist at knytte an til jobcentrenes fremtid. Vi er I rådet bekymrede for, hvordan den kommende beskæftigelsesreform stiller særligt de sårbare og ældre borgere. Når den politiske aftale er indgået, ønsker Rådet at blive medtænkt i dialogen om implementeringen deraf.

Vi håber, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fremadrettet vil tilrettelægge en inddragende proces i forbindelse med 1. behandlingen af budgetbidraget m.v. Og i Ældrerådet står vi naturligvis til rådighed i forhold til en drøftelse af ovenstående og vil med stor interesse følge beskæftigelsesreformen.

På vegne af Ældrerådet

Kirsten Nissen, formand, Ældrerådet 

Michael Neumann, formand for Ældrerådets Beskæftigelses-, Integrations- og Socialudvalg