Høringssvar til Klimastrategi 2035 og Klimahandlingsplan 2026-2028

Københavns Ældreråd støtter kommunens ambitiøse klimastrategi og takker for et godt og inspirerende oplæg den 26. marts.

Vi er glade for de fremskridt, der er gjort mod at gøre København til en grøn hovedstad – også for ældre borgere. Ældrerådet anerkender de vigtige skridt, strategien tager mod en ren og bæredygtig fremtid for både nuværende og kommende generationer. 

Transport og trafik

Vi vil i Ældrerådet gerne understrege vigtigheden af en velfungerende og sammenhængende offentlig transport, med særlig fokus på de ældres mobilitet. Vi glæder os over, at strategien lægger op til en markant stigning af brugen af offentlig transport. Vi mener dog, at det er nødvendigt at sænke priserne, da omkostningerne i dag er for høje, især for ældre borgere med begrænsede økonomiske ressourcer. Vi skal derfor opfordre kommunen til at indgå i dialog sammen med Frederiksberg kommune og Arriva samt DOT med henblik på at prøve at lave en analyse om fri og gratis bustransport for ældre over + 60, idet der i mange europæiske storbyer findes en sådan ordning.

Derudover efterlyser vi flere bænke og hvilesteder ved busstopsteder, så de ældre kan få en pause, mens de venter på transporten. Vi foreslår også flere vandposter med gratis drikkevand i byen for at sikre, at alle har adgang til gratis vand.

Ældrerådet mener, at behovet for parkeringspladser for personer med særlige behov, håndværkere og ældre med ærinder i byen stadig er stort. Ældrerådet opfordrer derfor til en afbalanceret tilgang, der sikrer tilstrækkelig adgang til parkering for alle.

Med kommunens ønske om en udvidelse af cykelinfrastrukturen, mener vi at planerne også skal tage hensyn til de ældre cykellister. Ældrerådet arbejder for en tryg by for de ældste, og vi ser derfor gerne at kommunen i udviklingen af cykelstierne har blik for ældre cyklister og sikrer deres trygge færden - eksempelvis i form af ‘slow lanes’ – så også +60-årige københavnere fortsat ser det som en mulighed at tage cyklen. 

Valgfrihed på Plejehjem

Ældrerådet mener, at beboere på plejehjem altid skal have mulighed for at vælge den mad, de ønsker. Ældrerådet bakker op om klimavenlig mad, men vi mener at det vigtigste må være de ældres valgfrihed når det kommer til kost. Mange af plejehjemsbeboerne er småspisende og risikerer at blive underernæret, hvilket udfordres yderligere af de snævre/ukendte, grønne kostmuligheder. Derfor foreslår vi, at der bevilges flere penge til mad og måltider på plejehjemmene, så det er muligt at købe økologiske varer, herunder kødvarer og fisk. Samtidig ved vi, at der bruges flere personaletimer ved fremstilling af klimavenlig kost. 

Derudover bekymrer Ældrerådet sig over de høje priser på økologiske varer. Kommunens krav om økologi på kommunens institutioner og tilbud, presser økonomien hos plejehjemmene, hvilket kan gå ud over kvaliteten af måltiderne og rammen derom. 

Renovering af boligmassen for ældre

Vi er opmærksomme på, at byggeri og brug af byggematerialer har store klimamæssige konsekvenser, men vi står også over for en alvorlig mangel på boliger til ældre. Det er veldokumenteret, at renovering af eksisterende byggeri er mere bæredygtigt og medfører lavere CO2-udslip end opførelse af nye bygninger. Ældrerådet foreslår derfor, at der prioriteres renovering og ombygning af den eksisterende boligmasse til ældreboliger, der lever op til energikravene, frem for at opføre nye boliger i den udstrækning det er muligt.

Bedre hjælp til adfærdsændringer

Ældrerådet anerkender, at adfærdsændringer er nødvendige for at skabe klimahandling, men vi savner tilgængelig viden om og inspiration til, hvordan ældre borgere nemt kan ændre adfærd til fordel for klimaet. Vi foreslår derfor, at Københavns Kommune - blandt andet via en hjemmeside - kommer med konkrete råd og anbefalinger, der gør det lettere for ældre at gøre det daglige liv mere klimavenligt

Inklusion og fællesområder

En visionær by handler om at skabe plads til alle. I Ældrerådet er vi glade for, at Københavns Kommune tager initiativ til at omdanne flere af byens områder til fællesrum, der rummer både byens borgere og deres aktiviteter. Vi opfordrer derfor kommunen til at sikre, at seniorer bliver en naturlig del af den kommende byplanlægning, hvor trygge og sikre rammer for ældre prioriteres. Derudover mener vi, at en klimavenlig forgangsby bør tilbyde endnu mere plads til grønne områder, som kan bruges fælles af byens borgere, på tværs af alle aldre.

Vi står i Ældrerådet naturligvis til rådighed for drøftelse af høringssvaret.

På vegne af Ældrerådet

Kirsten Nissen, formand i Ældrerådet
Susan Hedlund, næstformand i Ældrerådet