Høringssvar til Socialforvaltningens budget 2026

Ældrerådet takker for budgetmaterialet og budgetseminaret den 28. februar.

Rådet har ingen særlige bemærkninger til investerings-, innovations- og effektiviseringsforslagene.

Vi vælger derimod at fremsende dette høringsbrev for at fremhæve de bemærkninger Rådet har til de bevillinger, der udløber med udgangen af 2025, med særligt fokus – naturligvis – på de bevillinger, der vedrører ældre og seniorer.

Vi vil i Ældrerådet gerne understrege, at vi støtter, at følgende bevillingsudløb videreføres:

Finansiering af Nabo Østerbro

Med en vifte af forskellige tilbud hjælper Nabo Østerbro med til at forhindre isolation og ensomhed blandt ældre borgere. Vi finder det af afgørende betydning at bevare dette tilbud, også fremover.

Mange ældre medborgere mangler fællesskaber og socialt samvær. Fra Ældrerådets perspektiv har vi brug for bedre rammer og mere håndholdt støtte netop som det, der tilbydes hos Nabo Østerbro.

Mændenes Hjem – Opretholde Socialtilsynets godkendelse af botilbudspladser i 2025

Ældrerådet finder det vigtigt at sikre den faglige kvalitet i den fortsatte drift af Mændenes Hjem, der understøtter byens svageste. Ikke mindst med henblik på det stigende antal ældre hjemløse.

Rekruttering og fastholdelse på velfærdsområderne

Fagforvaltningen indstiller, at puljen til Rekruttering og fastholdelse på velfærdsområderne ikke er relevant at videreføre, da ordningen samlet set har haft begrænset effekt. Det vil blandt andet betyde, at de seniorordninger, der er lavet for socialpædagoger, vil ophøre. Det er vi i Ældrerådet imod.

Vi har at gøre med områder, hvor kommunen mangler arbejdskraft.

Undersøgelser dokumenterer et stort jobpotentiale hos seniorer. Bl.a. er mere end seks ud af ti lønmodtagere over 55 år parate til at udskyde pensionen og blive længere i jobbet – hvis de vel og mærke kan få lov at gå ned i tid og få fleksible rammer i tilrettelæggelsen af jobbet. Ældrerådet opfordrer derfor til dialog med de relevante faglige organisationer for at sikre attraktive rammer for fastholdelse af seniormedarbejdere.

Hjemløse ældre i København

Endelig vil Ældrerådet gerne fremhæve en særlig problematik, nemlig de hjemløse ældre i København.

Ifølge VIVEs seneste kortlægning var 148 af de 1.387 hjemløse personer i Københavns Kommune over 60 år. Det er en stigning på over en tredjedel i forhold til 2022, hvor antallet af hjemløse i København over 60 år var 110.

Der er flere forhold, som gør, at flere af de ældre hjemløse ikke nødvendigvis passer ind på byens almindelige plejehjem, og at byens herberg ikke kan give dem de relevante tilbud. Ældrerådet ser et behov for specialiserede tilbud, tilbud som går på tværs af flere områder – socialpolitik, sundhedspolitik og boligpolitik.

Ældrerådet opfordrer Socialudvalget til, i forbindelse med budget 2026, at se nøje på, hvordan Københavns Kommune kan tilvejebringe relevante tilbud og støtte til den voksende gruppe af sårbare, hjemløse ældre. Vi opfordrer også til, at tanken om at etablere af et plejehjem for socialt udsatte borgere a la det, der er på vej i Aarhus Kommune, føres ud i livet.

Manglen på billige boliger betyder, at der ikke er et relevant tilbud til de hjemløse, som ”kun” mangler et sted at bo.

I den forbindelse vil vi gøre opmærksom på den pulje på 150 millioner kroner, som Folketinget i 2021 afsatte til at hjælpe kommunerne med at skaffe boliger til hjemløse. Ifølge Altinget er kun 40 millioner kroner blevet brugt. I Københavns Kommune er der givet tilsagn om at sænke huslejen i 350 almene boliger, men huslejetilskuddet er kun anvendt til 163 boliger.

Herudover opfordrer vi til, at der tænkes alternativt – fx at der etableres ”containerlandsbyer” til hjemløse a la dem, der eksisterer til studerende.

Vi står i Ældrerådet naturligvis til rådighed for drøftelse af høringssvaret.

På vegne af Ældrerådet

Kirsten Nissen, formand, Ældrerådet
Michael Neumann, formand for Ældrerådets Beskæftigelses-, Integrations- og Socialudvalg