Vinderne af Årets Fællesskabspris 2024

Fredag den 27. september blev frivilligheden hyldet på Københavns Rådhus, hvor Årets Fællesskabspris blev uddelt. Københavns Ældreråd og Yildiz Akdogan fra Sundheds- og Omsorgsudvalget havde besluttet, hvem der skulle vinde prisen.

Hver dag gør foreninger, organisationer, klubber og lokale frivillige en ekstraordinær forskel for københavnernes sundhed og de ældres livskvalitet.

De inviterer folk ind i fællesskaber, hvor der er mulighed for snak, hygge, motion og socialt samvær. 

Deres store indsats blev hyldet i Festsalen på Københavns Rådhus, hvor Årets Fællesskabspris blev uddelt for 8. gang. I år gik prisen til 2 fællesskaber, som med deres store indsats og varme hjerter gør en forskel for vores ældre.

Præmien var et diplom og en pengepræmie på 25.000 kroner, som de 2 vindere hver især kan bruge på deres fællesskab.

Vinderne af Årets Fælleskabspris 2024

John fra erindringsklubben på Hørgården

John er frivillig på Plejecentret Hørgården, hvor han har skabt en erindringsklub for beboerne. 

Ved hjælp af kunstig intelligens genopfrisker han beoernes minder om alt fra skolegang til Københavns historie. Han viser, hvordan teknologien kan sætte skub i hukommelsen og hjælpe fortællingerne lidt på vej. Hans arbejde skaber et fællesskab, hvor fortiden vækkes til live på en ny og meningsfuld måde.

"Jeg turde slet ikke at tænke på at vinde prisen, så jeg har endnu ikke en plan for, hvad pengene skal bruges til. Men jeg glæder mig til at komme tilbage til beboerne og spørge, hvad vi nu skal finde på,” sagde John efter kåringen. 

"Jeg fortsætter som frivillig længe endnu – jeg kan slet ikke holde op.”

Birgit med diplomet og 4 andre frivillige fra Amager Seniorklub.

De frivillige i Amager Seniorklub

Amager Seniorklub har aktiviteter for enhver smag. Her kan man blandt andet gå til linedance, gymnastik, petanque, nørklerier eller komme og synge fællessang. 

Amager Seniorklub modtager Årets Fællesskabspris for deres enestående indsats med at skabe et aktivt og alsidigt fællesskab for områdets seniorer. Alt dette er kun muligt takket være de omkring 75 dedikerede frivillige.

”Vi har sagt til hinanden, at bare det at være indstillet og nomineret er stort. Pengene er vi selvfølgelig også glade for, men æren er faktisk det, vi er mest glade for,” sagde Birgit, der er formand for Amager Seniorklub, efter kåringen.

”Vi kan rigtig godt lide at feste – og er gode til det – med levende musik og dans. Så det bliver nok noget i den stil, vi bruger pengene til.”

Birgit med diplomet og 4 andre frivillige fra Amager Seniorklub.

De 6 nominerede fællesskaber

De frivillige i Røde Kors’ tilbud Seniorcaféen

Seniorcaféen holder åbent hver onsdag, hvor ildsjæle skaber et fællesskab fyldt med stolegymnastik, gode snakke og musikbanko.

De frivillige i Amager Seniorklub

Amager Seniorklub skaber et aktivt og alsidigt fællesskab for områdets seniorer med støtte fra omkring 75 dedikerede frivillige.

John – frivillig på Hørgården

Ved hjælp af kunstig intelligens genopfrisker John beboernes minder og skaber et meningsfuldt fællesskab, hvor fortiden vækkes til live.

Martin – besøgsven for færinger i København

Martin er oprindeligt fra Færøerne og besøger i sin fritid landsmænd på byens plejehjem.

Solveig og Anne – frivillige på Ryholtgård

Solveig og Anne har været frivillige på Ryholtgård i over 8 år. De skaber meningsfulde aktiviteter og rum til nærvær og glæde for beboerne.

Gitte – frivillig på Johannesgården

Gitte besøger plejehjemmet op fem gange om ugen og bidrager med samvær, en hjælpende hånd eller en lille sludder.